Pages

Friday, April 30, 2010

Apa menu petang..bubur kacang?




Bubur kacang spesel



Saat ini aku menunggu bubur kacang yang dibuat oleh seseorang.... Sudah lama aku xmamam bubur kacang. Memang dah kempunan kalo orang mengandung leh la kata mengidam tapi aku tak sampai tahap tu lagi. Apapun terasa penantian itu satu penyeksaan. Yang pasti aku hanya makan je (sebab tu badan naik kot). Walaupon belajar masak tapi aku masih tak guna kemahiran aku sepenuhnya (mungkin pabila daku membuka cafe nanti, jemput-jemput datang la yer)...

Tapi teringin juga nak buat bubur kacang. Dah lama tak buat sampai kurang ingat bahan-bahan. Yang pasti mesti suma tau buat kan. Tapi tak salah kalau saya cerita resepi bubur kacang versi bajet. hahaha....

Bubur Kacang (saiz: mungkin 2 orang sebab makan sekali nak lagi. heheh..)

Bahan-bahan

5 camca besar Gula
200 ml Santan kotak
1/2 camca teh Garam
350 ml Air (ikut kepekatan dikehendaki)
200 g Kacang hijau (kalo kacang kuda jadi kuah dhal lak kan)

*leh juga letak sagu kecil kalo nak tambah perisa. Sukatan ikut suka hati.

Cara-cara


1. Rebus kacang hijau dengan air dan gula. (masukkan air cikit- cikit tengok dulu kepekatan).
2. Setelah kacang hijau kembang, masukkan santan dan garam. Biarkan mendidih seketika( kalo yang guna sagu leh la masukkan sekarang dan tunggu mendidih sekali lagi)
3. Amik mangkuk dan masukkan bubur kacang hijau. Kemudian biarkan sejuk sedikit dan terus ngap.


Itulah cara buat bubur kacang hijau. Lambatnya menunggu. Tapi memang bes makan bubur kacang panas-panas dengan air teh. Memang ngam dengan jiwa aku. kalau ada resepi bubur kacang yang bes bolehla bagi dekat aku ye. Nak juga apply.

So, harap-harap tak kempunan la makan bubur petang ni...

penantian satu penyeksaan

No comments:

Post a Comment